FN’s 17 verdensmål, er målene for en bæredygtig global udvikling, hvor der sættes fokus på helt at afskaffe sult og fattigdom i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. FN’s verdensmål handler i høj grad om børn og unges fremtid, og skoler og lærere verden over spiller derfor en afgørende rolle. Nutidens elever kan nemlig blive netop dén generation, der ændrede verden.
Igennem projektorienteret arbejde med FN’s 17 verdensmål, og ved at implementere disse i løbet af skoleåret i fag som matematik, dansk, naturfag med videre, bliver eleverne samtidig trænet i det der kaldes 21st century skills (det 21. århundredes kompetencer, red.), som omhandler kompetencer inden for kritisk tænkning, kreativitet, samarbejde og kommunikation. En generel styrkelse af særlige kompetencer som disse, er nødvendige som fundament hos ethvert samfund, som ønsker at ruste sig til fremtiden.
Globale mål bliver til lokal udvikling
Nationalt, såvel som i Rebild Kommune, arbejdes der konkret for verdensmålene. God uddannelse af høj kvalitet er ingen undtagelse, og i Rebild Kommune arbejdes der hen imod dette b.la. ved at give folkeskolebørn lige adgang til dagtilbud af høj kvalitet, øge antallet af mennesker, der kan forsørge sig selv og ved at lære alle at læse, skrive og regne. Verden over lærer virksomheder i disse år verdensmålene at kende; de tager dem til sig, arbejder med dem og gør dem til en del af deres strategi og idegrundlag. FN’s 17 verdensmål er på skoleskemaet i hele Rebild Kommune og her hos Læringscenter Himmerland er det selvfølgelig ingen undtagelse.
Sådan arbejder Læringscenter Himmerland med FN’s verdensmål
Hos Læringscenter Himmerland arbejder vi målrettet mod at ruste vores elever bedst muligt til fremtiden og for os er det altafgørende, at dét at være elev på en specialskole er en styrke og ikke en svaghed. Ved at arbejde med FN’s 17 verdensmål og ved at lære eleverne at omdanne viden til praksis, sikrer vi, at vores elever i høj grad bliver klædt på til fremtiden.
Vi ønsker at verdensmålene skal være en del af den måde, som vi tænker og arbejder på - både nu og fremadrettet. Et ønske vi søger at indfri via en række forskellige tiltag, som skal implementeres på daglig basis. Vi starter allerede i Børnehuset, hvor vi lærer børnene om affaldssortering ved hjælp af billeder på affaldsspande. Derudover lærer eleverne på Læringscenter Himmerland at spare på vandet ved at opsamle regnvand, udskifte stanniol og plastik med andre bæredygtige materialer, spare på varmen ved at huske at lukke døre og vinduer og at indsamle skrald på vores daglige gåture. Derudover bygger eleverne insekthoteller i sløjd, lærer at spare på oksekødet i madkundskab og én gang om året afholder vi ”Plant et træ-dag”, hvor vi i fællesskab planter to træer. Arbejdet med klimaet er blot ét af FN17’s mange emner og vi tilstræber at arbejde løbende med relevante temaer i relation til FN’s 17 verdensmål igennem hele skoleåret, som vi, til det årlige Pinsemarked, samler op på og hér præsenterer vores arbejde. Pinsemarkedet er Læringscenter Himmerlands tiltag, hvor forældre, samarbejdspartnere og lokalsamfundet inviteres til en klimadag, som tager udgangspunkt i et tema, baseret på elevernes arbejdet i det forgangne skoleår.
Det 21. århundredes kompetencer
Hidtil har uddannelse primært omhandlet læring, med et forudbestemt indhold indenfor et konkret fag. Men med øget fokus på vigtigheden af det 21. århundredes kompetencer, omhandler uddannelse nu i højere grad udvikling af specifikke læringskompetencer, som kan opnås ved kombinationen af mere traditionelle skolediscipliner og de 21. århundredes kompetencer. Ved at implementere verdensmålene i undervisningen og arbejde konkret med disse, sikrer vi at eleverne på Læringscenter Himmerland fremmer det 21. århundredes kompetencer og dermed bliver udstyret med et værdimæssigt samt dannelsesmæssigt fundament og bliver klædt på til fremtiden på bedst mulig måde.